Cardiologe Janneke Wittekoek mag gerust een autoriteit op het gebied van het vrouwenhart genoemd worden. Met haar optredens in de media en haar rij van boeken voert ze al jarenlange strijd voor meer aandacht voor de duidelijk andere problematiek waarmee vrouwelijke hartpatiënten geconfronteerd worden. Recent implementeerden we MedicalPortal bij Janneke’s HeartLife-klinieken. En stelden we haar drie vragen.
1. Waarom ben je een zelfstandige kliniek in de zorg begonnen?
Janneke: “Ik heb altijd met veel plezier in ziekenhuizen gewerkt en onderzoek gedaan. Tegelijkertijd ben ik altijd zeer geïnteresseerd geweest in hoe we de zorg nog beter kunnen maken. Bij Cardiologie Centra Nederland, ook een netwerk van zelfstandige klinieken, heb ik gemerkt hoeveel meer ruimte je als zelfstandige zorgondernemer hebt voor aandacht voor de patiënt. Geen lange wachttijden, de tijd om echt het verschil te maken voor iemand, die ruimte vind ik fantastisch. Na een paar mooie jaren bij CCN wilde ik mij heel graag gaan specialiseren in het vrouwenhart en daarvoor een plek creëren waar ik me echt kon focussen en expertise kon gaan uitbouwen. Dat is HeartLife klinieken geworden. We zijn uitgegroeid tot een plek waar patiënten vanuit het hele land, zelfs vanaf de Waddeneilanden, en vanuit België naartoe komen met specifieke vragen over het vrouwenhart. Inmiddels is het bewustzijn dat het vrouwenhart echt andere uitdagingen kent fors gegroeid, we zijn er trots op dat we daar vanuit HeartLife klinieken aan hebben kunnen bijdragen.”
2. Wat vind je belangrijk dat je nieuwe EPD kan doen?
“We hebben bewust gekozen voor een Elektronisch Patiënten Dossier dat ook door andere klinieken gebruikt wordt. Een strategische keuze. Mijn ambitie is meer cardiologen te interesseren voor de specifieke problematiek van het vrouwenhart. Dan is het belangrijk dat we eenvoudig data kunnen uitwisselen voor bijvoorbeeld onderzoek, en dat we checklists en protocollen met collega’s kunnen delen. HeartLife klinieken als expertisecentrum op het gebied van het vrouwenhart in een groeiend netwerk van geïnteresseerde collega-cardiologen, dat is hoe ik de toekomst voor me zie. Voor patiënten kan dat veel reistijd gaan schelen, als je meer in de regio terecht kunt bij een arts die vanuit dezelfde aanpak werkt als wij. Als cardiologen gaan we elkaar ook steeds meer waarderen om specialisatie binnen de cardiologie. Patiënten met ingewikkelde hartritmestoornissen stuur ik zelf ook door naar collega’s die daar meer kennis en ervaring in hebben opgebouwd.”
3. En wat zijn je ervaringen met MedicalPortal tot nu toe?
“Een overstap naar een nieuw EPD leidt altijd tot wat ergernis, ook omdat je de kennis en kunde niet direct hebt om er goed mee om te gaan. Maar we hebben een goede support vanuit Heart for Health en naarmate we er nu langer mee werken, merken we dat het steeds sneller en beter gaat. Overall zijn we heel tevreden! In de paar maanden dat we er nu mee werken zijn we niet tegen grote problemen aangelopen, vooral een paar kleinere ‘flaws’ die goed aangepakt zijn.
Binnenkort krijgen we bij HeartLife klinieken ook versterking van een cardioloog en dan heb ik zelf meer tijd om me er goed in te verdiepen, en te zien hoe we onderzoek kunnen organiseren en kennisuitwisseling binnen MedicalPortal mogelijk kunnen maken. Onze HeartLife Academie, waarbinnen we her- en bijscholingstrajecten organiseren voor zorgprofessionals, wordt daar ook belangrijk bij. Ik zie ook voor me dat we veel meer multidisciplinair gaan werken. In veel gevallen is een hartaandoening bij vrouwen gerelateerd aan mentale of hormonale problemen. De psycholoog, de gynaecoloog en de psychiater goed kunnen betrekken bij de behandeling als dat nodig is, is cruciaal. Ik denk dat we met MedicalPortal daarvoor een mooie basis hebben.”